fredag 19. juli 2019

Rolvskvil 1140 moh, Valefjell 1149 moh, Ljomsnuten 1268moh. Tur i Valle Austhei :)

Om man ønsker en tur i Valle med Panoramautsikt og et kulturminne kan det anbefales å gå Bispevegen opp til Rolvskvil og videre over til Valefjell. Og om man vil ha en heldagstur kan man legge inn topptur til Ljomsnuten også.
Når jeg starter turen går jeg enten opp Tveitebø opp til Espetveit og følger merkingen til Bispevegen. Eller fra Sentrum, toppen av Leitebakken parkere der og følger skogsbilveien opp et stykke før jeg tar over på en sti til Tveitebøskogsbilvei (ved benk i svingen) og tar da videre opp merket turiststi, Bispevegen.
2 startpunkter til Rolvskvil. Fra nederste x følg veien jeg har teina inn med svart over i Bispevegen. Rød merket linje er Bispevegen :)

Opp fra Valle (ca 320 moh) til Rolvskvil er det ei bratt stigning på ca 5 km, deretter er det 1 km inn til selve Rolvskvil. Kvila ser du langs Bispevegen.
Dette er ei lik-kvile som det går segn om Tveitebøkjempa Rolv. Han drap ein mann. Han skulle slippe dødsstraff dersom han lå ute julekvelden med så mange kledninger han klarte å gå med. Rolv gikk med sju fulle kledninger.  Det er vel ingen som helt vet hvordan dette gikk.........Soloppgang på toppen av Bispevegen en novemberdag i 2018

Utsikt fra toppen av Bispevegen ned mot Einang
RolvskvilValevatn, utsikt fra Rolvskvil
Når man har vært innom Rolvskvil må man gå tilbake og følge skilting mot Valefjell. Skiltingen skal du ha sett gå mot høyre når du er "på toppen" av Bispevegen og har utsikt mot bygda (einang). Det er nå merket blå løype sørover mot Valefjell slik at ruta er lett å finne. Du får mange flotte utsiktspunkt mot Vallebygda. Har sett noen kalle det "panoramastien"... sikkert ikke dumt...
Flott er det hvertfall..

Dette er tatt fra stien over November 18. Da lå hele Valle i tåkehav.Tåkehav
Her er utsiktsbilder fra veien over fra Bispevegen til Valefjell.....Så utsikten fra Valefjell..
Black Star på topptur juni 2018

Juni 2018...

Odin med utsikt fra Valefjell
Fra Valefjell kan du velge å gå ned merkinga til sentrum, du kommer da ned Leite til parkeringa der. Eller du kan velge å ta en skikkelig langtur via Ljomsnuten.
Det går merking fra Valefjell via "Varen" til Ljomsnuten. Når du har vært på Ljomsnuten går du tilbake til Varen går stien ned til Stavdalen og veien ned til Brottveit eller tilbake til Valefjell og ned Leite.
Fint å gå på "ryggen" fra "signalet"(hytta) til varden..

Veien opp til Valefjell fra ses fra Varen

Varen. Her kan du følge sti mot Stavdalen (ikke merket, men lett å finne ) eller tilbake til Valefjell igjen. Den er merket.

Da er det bare å ta beina fatt å gå på topptur :) Her er mange muligheter, en topp, to eller tre... alt etter hva som passer :)1 kommentar:

  1. Så moro å lese bloggen din!
    Flotte beskrivelser fra turene og endelig fikk jeg høre historien rundt Rolvskvil. Her var det mye god inspirasjon og fantastiske bilder
    - husker godt den dagen tåka lå så tett over Valle bygda.

    SvarSlett